Beheer en onderhoud is een professie!!
25-10-2023

Mensen waaien met alle winden mee. Installateurs doen dit vanzelfsprekend ook. Zijn er veel nieuwbouwplannen, dan zijn ze meteen specialist in projecten. Liggen diezelfde plannen tijdelijk in de ijskast, dan zijn ze opeens ‘uw partner voor beheer en onderhoud’. Logisch? Ja. Maar wel verontrustend, want beheer en onderhoud is een professie. En dat vak moet je leren, door het te ervaren, elke dag opnieuw.

Toen ik ruim 15 jaar geleden mijn eigen business startte, stonden we aan de vooravond van een mondiale vastgoedcrisis. Ik weet nog goed dat bedrijven als gevolg hiervan ‘en massa’ de switch maakte van vastgoed en projectontwikkeling, naar beheer en onderhoud. De reden? Minder risico’s, meer continuïteit. Maar toen de economie na een tijdje weer aantrok, was er een verschuiving in focus, en kwamen aannemers en installateurs weer terug bij hun geliefde nieuwbouw.

Keuze
Logisch toch, zou je zeggen. Daar waar je meer en makkelijker je geld mee verdient, doe je nu eenmaal eerder en vaker. Niemand wil een dief zijn van zijn of haar eigen portemonnee. Dus als het aantal nieuwbouwprojecten niet meer te tellen is, zorg je er als aannemer en installateur voor dat je in deze sector zichtbaar – en vaste keus – bent. Vervolgens is niets zo simpel en eenvoudig als in een leeg kantoor – of in een lege woning – een installatie realiseren. Je hoeft doorgaans met (bijna)niemand en niets rekening te houden en kunt naar hartenlust – vaak nog in je eigen tijd – je werk uitvoeren.

‘Klusje ernaast’
In dit soort tijden (lees hoog conjunctuur) schiet het aantal installatiebedrijven als paddenstoelen uit de grond, want iedereen wil maximaal profiteren. Maar als de nieuwbouw stokt – zoals nu, door o.a. stilstof en personeelskrapte – wordt alles opeens anders. Dan valt het werk stil en voelen installateurs zich genoodzaakt om het ‘aloude’ beheer en onderhoud van stal te halen en dit ‘klusje er wel even naast te doen’.

Vaardigheden
Is deze tendens verontrustend? Ja, omdat vastgoed een volstrekt andere discipline is dan beheer en onderhoud. Om je brood met dit laatste te kunnen verdienen, heb je andere vaardigheden nodig: je moet kunnen plannen, organiseren, overtuigen en vooral: communiceren. Zowel mondeling, als schriftelijk. Daarnaast vergt dit een ander ‘level’ in klant-, en servicegericht werken. Niets ten nadele van de gemiddelde installateur, maar deze denkt primair vanuit de techniek, terwijl je bij onderhoud en beheer toch echt vanuit de klant moet denken en doen.

Toch hoop ik dat straks meer installateurs de keuze maken voor een toekomst in beheer en onderhoud. En dat ze zich daarin gaan specialiseren. Omdat de klant die behoefte heeft en omdat je als bedrijf op deze manier meer stabiliteit en continuïteit verkrijgt. En dat is nodig als straks de economie echt gaat haperen.

Gerard Lokhorst

Bron: blog Installatietotaal