Blog: Heb jij al een partner?
12-12-2019

Samen sta je sterk. Of twee weten meer dan een. Of nog beter: veel handen maken licht werk. De spreekwoorden over samenwerking beloven altijd veel goeds. Toch doen we het in de praktijk maar weinig. Bang als we zijn dat onze samenwerkingspartner er met ons idee van doorgaat. Want misschien heeft hij wel een verborgen agenda… .

Er zijn boeken vol over geschreven en alle managementgoeroes vertellen het ons al jaren: samenwerking loont. Volgens velen is samenwerken zelfs het sleutelwoord van de toekomst. Ook – of misschien wel juist – in onze business. Want in de techniek draait het de komende jaren om schaalvergroting en innovatie en kun je nu eenmaal niet alles zelf ontwikkelen en realiseren. Bovendien leer je van elkaar als je samenwerkt en is ’t vaak inspirerender en gezelliger. En … je staat er niet alleen voor in tijden van nood.
Toch werken we in de installatiebranche maar mondjesmaat samen. Het heeft ongetwijfeld met onze traditionele werkopvatting te maken: eenmaal concurrent, altijd concurrent. Wel zo helder. En dat het gevolg hiervan is dat we alles zelf moeten doen – ook het wiel voor de zoveelste keer opnieuw uitvinden – het zij zo. Alles beter dan samenwerken met je concurrent!

Keuze van je partner

Een groot aantal installateurs leeft volgens deze overtuiging omdat ze vooral bang is dat die “concurrent” er met “hun” idee van doorgaat. Die kans is echter verwaarloosbaar. Al is het maar omdat je bij de keuze van een mogelijke samenwerkingspartner vanzelfsprekend niet kiest voor een look-a-like: je wilt niet samenwerken met een bedrijf met dezelfde specialismen, met dezelfde werkwijze en een die in dezelfde vijver vist. Dat doe je ook niet bij je levenspartner, dan zoek je naar additionele waarden: je partner moet wat toevoegen, bij voorkeur interesses en talenten die jij niet hebt, maar wel zou willen hebben!

In het zakenleven is het niet anders: zoek naar bedrijven met aanvullende kennis en kunde; vind organisaties die u een platform willen bieden waarop u kunt doorbouwen. Op deze manier gaat alles veel sneller en bereikt u veel eerder uw doel. Ten minste, dat is mijn ervaring. Al vanaf de start van mijn eerste bedrijf, zoek (en vind) ik constant additionele specialisten. Het enige traditionele in deze samenwerking is de manier waarop we vaak afspraken maken: we kijken elkaar diep in de ogen en geven een stevige handdruk. Waarom moeten we tegenwoordig alles uitwerken in dikke contracten en met juristen erbij? Is samenwerken zo ingewikkeld? Vertrouwen we elkaar zo weinig?

Misschien, want … als die “concurrent” er dan toch met jouw idee vandoor gaat, wat dan? Dan weet ik zeker dat de klant uiteindelijk toch voor jou kiest, voor de oorspronkelijke bedenker. Omdat hij jou gelooft en jou vertrouwt. En …omdat vreemdgaan voor de meeste van ons niet goed voelt. Ook daarin zijn we namelijk traditioneel.

Bron: Installatie Totaal

Laat jij ons weten wat je van deze blog vond?