Blog: Heeft u echt extra mensen nodig?
25-10-2019

De schaarste op de arbeidsmarkt in onze sector is groot. Veel installateurs hebben als gevolg daarvan tientallen onvervulde vacatures. Maar in plaats van “moord en brand” te roepen of leaseauto’s in de strijd te werpen, is het verstandiger eens naar uw IT – dus binnen uw organisatie – te kijken. Daar ligt vaak (en snel) de oplossing voor uw probleem, daar kunt u namelijk nog veel tijdwinst halen. Zoveel, dat u die extra medewerker misschien niet nodig heeft!

Heeft u echt extra mensen nodig?

Vorige maand publiceerde het UWV een lijst van 140 beroepen waarvoor nauwelijks mensen zijn te vinden. De bouw- en installatiewereld scoorde met tientallen functies ‘meer dan uitstekend’. Opvallend is dat de urgentie zowel zit in monteurs, elektriciens en stukadoors, als in hoger opgeleide vakspecialisten, zoals calculators, ontwerpers en inspecteurs. Maar is deze noodzaak om meer van deze laatstgenoemde medewerkers in dienst te nemen wel terecht? Kunnen we hun werk niet makkelijker maken en deels automatiseren, zodat hun aantal niet hoeft te groeien?

Zittend slimmer werken

Het UWV denkt dat de arbeidskrapte vooral voor grote werkdruk zorgt bij het ‘zittend personeel’. Dat klopt, zolang we hun manier van werken de komende jaren niet gaan veranderen. Maar juist bij dit soort overwegend administratieve functies – en taken – kan IT wonderen verrichten. Door processen anders in te richten en gebruik te maken van verschillende innovatieve ontwikkelingen, is het mogelijk allerlei data en gegevens te ontsluiten en toegankelijk te maken voor meerdere functionaliteiten. Een voorbeeld. Je hebt tegenwoordig apps die op basis van foto’s voorspellingen maken van slijtage en onderhoud aan technische onderdelen als warmtepompen, luchtbehandelingskasten en ventilatoren. Door deze data adequaat te gebruiken, beperk je het onderhoud aan deze onderdelen, dat levert tijdwinst op. Maar door deze foto’s en data ook nog eens te koppelen met andere gegevens – en dus ook met andere afdelingen in de organisatie – kun je makkelijker inspecties uitvoeren, eenvoudig bewijsmateriaal aanleveren voor certificaten en keurmerken, maar ook reële (en betere) offertes maken, betere planningen en scherpere calculaties.

Excel

Nu zijn we nog druk met excel en met het maken van excelsheets. We zijn er dol op en gebruiken het te pas en te onpas. Toch is excel in feite een statisch – en standalone – softwarepakket. Als data veranderen, moeten we deze handmatig wijzigen. Elke dag opnieuw. Of we het leuk vinden of niet. Dit klinkt niet alleen ‘old-fashion’, het is het ook. Te meer omdat het anders kan. Door in te zetten op softwarepakketten die je met elkaar kunt laten communiceren en werken, creëert u niet alleen een dynamische backoffice die efficiënt opereert en tijdwinst genereert, het zorgt er ook voor dat u niet onnodig extra personeel moet werven. Personeel dat er volgens het UWV toch niet of nauwelijks is. Dus die frustratie bespaart u ook nog eens!

Bron: Installatie Totaal 

Laat jij ons weten wat je van deze blog vond?