Dromen en …durven te doen!!
14-05-2024

Ons bedrijf bestaat 15 jaar. En dus blikken we terug op wat er allemaal is gebeurd: wat ging goed, wat minder. Tegelijkertijd stel ik mij de vraag: is dit wat we nu doen de reden waarom ik destijds dit bedrijf ben gestart? Oftewel, was dit mijn droom? Waren al die uren dit waard? Denkt u ook wel zo over uw bedrijf? En is uw slotsom even positief, of…?

Mijn motivatie voor het beginnen van een eigen bedrijf was allesbehalve uniek. Ook ik dacht het anders te kunnen doen, beter. En ook ik dacht er gelukkiger van te kunnen worden: met meer plezier, meer vrijheid en vooral: meer op mijn manier. Terugkijkend op de afgelopen 15 jaar besef ik mij dat het niet altijd even goed was wat we deden, en dat we niet altijd even succesvol waren. Maar alles is altijd op zijn pootjes terecht gekomen. En…, we hebben het wel op onze manier gedaan: met lef, met eigenheid en met vertrouwen.

Dromen
Daarbij zijn dromen onmisbaar. Ze vormen voor menig ondernemer de levensader. En terecht, want alles begint immers met een idee, een plan. Maar ook met een overtuiging, dat je het kan. Zo zag ik 15 jaar geleden duidelijke beelden voor mij: dat ik in een fraai kantoor zat, dat ik contracten ondertekende en dat ik koffie zat te drinken met blije collega’s en nog blijere klanten. Het motiveerde mij om in actie te komen, om kilometers te maken en om door te zetten, ook als de resultaten eens wat tegenvielen.

Grensverleggend?
In die zin vind ik ‘ondernemen’ een geweldig gaaf tijdverdrijf. En met mij vele duizenden. Ten minste, dat zou je denken, want Nederland staat bekend als handelsland, met veel ondernemende, innovatieve mensen. Dat hoor je iedereen zeggen, maar zijn we dit feitelijk ook? Is het huidige Nederland zo vernieuwend, baanbrekend of grensverleggend? Ik twijfel. Al is het maar omdat je dan bereid moet zijn risico’s te nemen en fouten te maken. En juist die keuzes maken wij als ondernemers steeds minder. We durven niet meer ‘op onze bek te gaan’ of ons hoofd boven het maaiveld te steken. Liever spelen we op safe. Ik vraag u: is dat waarom u uw bedrijf bent gestart? Om te doen wat anderen ook doen. Nee toch!

Wens
Daarom is dit mijn wens voor 2024-2025: laten we als ondernemers niet alleen blijven dromen, maar laten we ook de moed hebben dit jaar kleur te bekennen en (bewust)voor andere paden te kiezen. Niet alleen omdat deze weg misschien wel sneller en beter is, maar ook omdat het leuk is te kunnen leren en te kunnen creëren. Laat 2024 het jaar worden, niet van de kleine stapjes, maar van de grote sprongen. Vooruit wel te verstaan!
Succes ermee en nog belangrijker: veel plezier!

Gerard Lokhorst

Bron: blog Installatietotaal

Kijk onze 15 YEARS Celebration met collega’s aftermovie terug!