Blog: Durf te investeren, juist nu!
28-05-2020

Investeren in crisistijd. Er zijn duizenden boeken over geschreven. Met altijd hetzelfde advies: doe het! Toch volgt slechts een enkeling deze wijze raad op. Het gros van de bedrijven blijft liever aan de zijlijn staan en wacht af. Op betere tijden. Of op elkaar. Jammer, want een crisis leent zich bij uitstek om nieuwe stappen te zetten en om straks een flinke voorsprong te hebben op uw concurrenten.

Als ik mijn oor te luister leg, dan zit de BV Nederland dankzij corona inmiddels aardig op slot. Nog geen drie maanden na het uitbreken van het virus, staat onze economie ‘on hold’ en ligt de focus van menig directeur op het beheersen van de kosten en niet meer op het maximaliseren van de omzet, of nog beter: van de winst. In crisistijd bezuinig je namelijk, dat is een wet van Meden en Perzen; dat doen we altijd en allemaal. Dus trapt Nederland nu massaal op de rem, stoppen we met investeren en trekken we opdrachten – indien nog mogelijk – bij voorkeur terug.

Nieuwe collega’s

Hoewel bovenstaand fenomeen bekend is, blijft het – als je erover nadenkt – een eigenaardig en vreemd patroon. Al is het maar omdat ons economisch systeem nu eenmaal gebaseerd is op het rondpompen van geld. Stoppen we met het geven van opdrachten aan elkaar, dan verdient niemand meer een boterham en komen we in een recessie. Inmiddels lijkt dit onvermijdelijk. Tenzij… we gaan investeren, bijvoorbeeld in nieuwe medewerkers. Nog maar een paar maanden geleden, klaagde menig werkgever in deze sector over een chronisch gebrek aan vakkundig personeel. Ook wij deden daaraan mee en investeerden zelfs tienduizenden euro’s in het zoeken en vinden van nieuwe collega’s. Straks is dat heel anders en staat een aantal gewoon op straat of nog beter: melden nieuwe medewerkers zich spontaan bij u aan. Wees dan slim, geef ze een contract en zet samen de eerste stap richting groei!

In de startblokken…

Want na regen komt zonneschijn. Ook deze coronacrisis gaat uiteindelijk voorbij. En hoe mooi zou het dan zijn als u bij deze massale herstart als een van de weinigen al vaart heeft en niet nog – zoals al die anderen – in de juiste starthouding moet gaan staan. Maar vaart krijg je uitsluitend als je nu de juiste keuzes maakt en durft te investeren in bijvoorbeeld innovatie, vernieuwing, maar ook in nieuwe medewerkers, in digitalisering. Wees verstandig, gebruik deze “verloren” coronamaanden om alle bedrijfsprocessen eens kritisch tegen het licht te houden: wat gaat er goed, wat kan er beter? En durf bij uw nieuwe keuzes afscheid te nemen van oude, vertrouwde patronen. Omdat deze u in het postcorona-tijdperk niet langer vooruit gaan helpen. Dat vertellen ons die boeken namelijk ook.

Gerard Lokhorst

Deel jouw gedachten met ons over dit blog..