Hoeveel ‘tooltjes’ heb jij?
09-03-2021

We zijn er gek op: oplossingen. Voor elk probleem hebben we er een (en vaak voor elke oplossing weer een nieuw probleem). Vooral als het om digitaliseren gaat, weten we van geen ophouden en verzinnen we de ene app na de andere. Meestal gaat het om kleine, zelfstandige tools, die vaak los van elkaar in verschillende systemen opereren. Of dit de meest verstandige keuze is, vragen we ons niet af. Liever tellen we het aantal tools… .

Onze samenleving is hard op weg naar een gedigitaliseerde toekomst. Om onze productiviteit, effectiviteit – maar ook ons comfort – te verhogen, is verregaande digitalisering onvermijdelijk. Dus zijn we de hele dag bezig met het ontwikkelen en/of toepassen van allerlei ‘tools’ die ons daarbij gaan helpen. Ook in onze sector zijn we dol op dergelijke hulpmiddelen die het beheer van vastgoed op het eerste oog makkelijker maken. Zo zijn er honderden apps in omloop, van software-oplossingen voor de facturatie, voor de e-mail en voor het klantportaal tot ondersteuning op het gebied van inspecties, keuringen en documentenbeheer. Voor elk probleem hebben we een oplossing. Let wel, veelal een separate – standalone – oplossing.

Smart Building

Om deze reden draaien bij de meeste bedrijven tientallen verschillende systemen. Systemen die in de regel niet of nauwelijks met elkaar communiceren, laat staan samenwerken. De effectiviteit en productiviteit die je juist door digitalisering voor ogen had, wordt door deze wirwar aan tools in de praktijk niet of nauwelijks gerealiseerd. En nog lastiger – hoe tover je op deze manier je gebouw om tot een smart building? Dit concept is juist gebaseerd op het gebruik van onderling verbonden technologieën, om gebouwen responsiever, duurzamer en productiever voor hun gebruikers te maken. Stel je in dat verband eens voor dat je in plaats van 1 app er 20 hebt; de een voor je verlichting, de ander voor je verwarming, een derde om de beveiligingscamera te bedienen een vierde om vergaderruimtes te reserveren, etc. Noemen we dat vooruitgang, vinden we dat comfortabel?

Geef mij een tool! 

En toch is dit vaak de vraag vanuit eindgebruikers en installateurs: geef mij een tool waarmee ik dit concrete probleem kan oplossen. Bijna nooit wordt de vraag gesteld: op welke manier kunnen we al die verschillende hulpmiddelen en systemen met elkaar verbinden om zo de gezamenlijke voordelen ervan te benutten? Of anders geformuleerd: waarom benutten we de voordelen van 1 geintegreerd platform niet optimaal? Natuurlijk realiseer ik mij dat als je voor het laatste kiest, je eerst moet nadenken over wat je als organisatie wil en wat je precies nodig hebt. Dat is lastig, ingewikkeld en gaat niet snel. Veel leuker is het om een toffe, ‘sexy’ tool aan te schaffen. Ook al is deze uiteindelijk minder effectief.

Toch doe ik een dringende oproep: of u nu eindgebruiker of installateur bent, kijk bij digitalisering naar de lange termijn, verbind technologie aan elkaar, het levert u meer op. Laten we de sexy tools voor andere momenten en andere plekken bewaren… .

Gerard Lokhorst

Bron: blog Installatietotaal

Deel jouw gedachten met ons over dit blog..