Hoge energieprijzen: kans of bedreiging?
14-12-2022

Plukken we als installateurs de komende jaren vooral de vruchten van de hoge energieprijzen of gaat een aantal collega’s dit juist de kop kosten? Niemand weet het, ook ik niet. Maar als ik in mijn glazen bol tevoorschijn haal, dan zouden die hoge energieprijzen best eens een zegen kunnen zijn voor ons. Mits natuurlijk….

Op het eerste oog lijkt het hoge prijsniveau van gas en elektra onze sector vooral goed te doen. De roep om energiebesparende maatregelen is nog nooit zo luid geweest, zowel bij particulieren als bij het bedrijfsleven. Ook zien we dit terug bij vastgoedeigenaren, die nu fors investeren in allerlei voorzieningen, van LED-verlichting tot zonnepanelen. Tegelijkertijd loopt het storm met aanvragen voor energiemonitoring. Logisch want als je op die manier 30% op je energierekening kunt besparen, dan loont dat als vastgoedeigenaar al gauw de moeite.

Onzekerheid

Op basis van bovenstaand beeld, lijken de huidige energieprijzen een zegen voor de bouw-, en installatiesector. Maar er zijn ook bedreigingen. Om te beginnen is er de schaarste op de arbeidsmarkt en de enorme behoefte aan goed opgeleide medewerkers. En zonder ‘handen’ is het lastig warmtepompen installeren. Ook het tekort aan grondstoffen – en de lange levertermijnen van producten als gevolg – zetten installateurs onder grote druk. En dan is er nog de oplopende rente, de stikstofcrisis en de onzekerheid over de voortgang in de bouw, vanwege de uitspraak van de Raad van State over de bouwvrijstelling. Het gevaar van duizenden projecten die stil komen te liggen, is nu bijzonder reëel.
In het verlengde van deze ‘bedreiging’ hoorde ik laatst een aantal deskundigen ook nog eens voorspellen dat we straks in een wereldwijde economische crisis terechtkomen en dat nergens anders het aantal faillissementen zo hoog zal zijn, als in Nederland. Als exportland zijn we namelijk ultragevoelig voor internationale ontwikkelingen. Dus als de economie wereldwijd stagneert, krijgen wij extra harde klappen.

Behouden koers

Tel bij dit alles op het feit dat de gemiddelde installateur redelijk conservatief denkt en doet – en het liefst risico’s mijdt – en de conclusie lijkt gerechtvaardigd om te veronderstellen dat de sector in de komende maanden een behouden koers gaat varen, zonder al te veel uitdagingen. Hoe logisch dit ook is, jammer zou het zeker zijn, want de huidige energiecrisis is bij uitstek een gelegenheid om door te pakken, om de verduurzaming in een stroomversnelling te zetten en de samenleving op die manier klaar te stomen voor de toekomst. Ik ben bang dat als we deze ‘aanleiding’ laten lopen en stil gaan afwachten op wat komen gaat, het jaren zal gaan duren voordat we weer op zo’n punt komen. Verloren jaren wel te verstaan.

Gerard Lokhorst

Bron: installatietotaal.nl