HumbleBuildings sponsort 10-meter torenspringster Celine van Duijn naar de Olympische Spelen in Tokio 2020
07-08-2019

HumbleBuildings is erg trots op 10-meter torenspringster Celine van Duijn! In 2018 ontmoette Gerard Lokhorst Celine van Duijn op een event. Vol enthousiasme vertelde ze over haar liefde voor het schoonspringen en over haar ambities. Een van haar grootste doelen is een kwalificatie voor de Olympische Spelen 2020. Door haar enthousiasme heeft ze HumbleBuildings als eerste sponsor aan haar verbonden. Bij HumbleBuildings geloven we dat iedereen zijn dromen kan waarmaken. Celine van Duijn is hier het perfecte voorbeeld van!

Celine van Duijn is sinds het EK 2018 in Schotland in een klap niet meer weg te denken uit de wereld van het 10-metertorenspringen. Onverwachts en onvergetelijk maakte ze daar op het juiste moment een van haar beste sprongen. Sindsdien gaat het haar voor de wind. Voor haar vertrek naar het WK schoonspringen in Gwangju in Zuid-Korea spreken we haar kort: “Mijn doel voor de komende wereldkampioenschappen is te eindigen in de top 12. Dan heb ik een kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio”. Op dinsdag 16 juli komt haar droom uit. Celine heeft zich bij het WK als elfde geplaatst voor de finale en is daarmee gekwalificeerd voor de Olympische Spelen.”

Na haar thuiskomst gaan haar trainingen direct door. Tussendoor maakt Celine graag tijd voor haar enige sponsor HumbleBuildings. Op een prachtige zomerse ochtend spreken we haar bij Paviljoen Genneperparken in Eindhoven. Volgens haar de ideale uitvalbasis om tussen haar trainingen door zo nu en dan te genieten in de buitenlucht.

Hoe gaat het nu met je?

“Heel goed. Na een drukke en vermoeide periode, zowel mentaal als fysiek, is mijn droom uitgekomen. De afgelopen jaren heb ik keihard gewerkt voor een kwalificatie voor de Olympische Spelen. Het is heel bijzonder als het moment dan eindelijk aanbreekt.”

Was je zenuwachtig?

“Ja, je gaat toch twijfelen. Ben ik er klaar voor? Dat maakt het lastig. Het is de kunst om je hoofd koel te houden. Mijn bronzen medaille in Madrid gaf een goede boost, maar dat zegt niks over de volgende wedstrijd. In Madrid waren hele goede internationale schoonspringers, van wie ik er veel heb verslagen – vooral uit Aziatische landen. Het was in de loop van de voorbereiding goed.”

“Daarnaast is het een jurysport en een momentopname. Je bent afhankelijk van veel verschillende factoren en het moet vaker dan één keer precies op het juiste moment goed gaan. Ik dacht alleen maar: het is alles of niks.”

Wat ging er door je heen toen je zag dat je in de top 12 was geëindigd?

“Toen ik zag dat ik als elfde was geplaatst, kwam er een bepaalde ontlading vrij. Het harde werk betaalt zich uit. Alle spanning valt op dat moment van je schouders. Ik voelde zoveel vreugde. Het was een emotioneel en speciaal moment.”

Naast het schoonspringen inspireer je anderen door jouw ervaringen te delen. Waarom ben je hiermee begonnen?

“Ik vind het leuk om mensen te infomeren die niet dagelijks met sport te maken hebben. Sport en bedrijfsleven hebben veel raakvlakken. In beide gevallen wil je een doel bereiken. Ik wil anderen motiveren door al mijn ervaringen te delen. Vaak delen we alleen de successen. De weg ernaartoe ziet niemand. Door te laten zien wat er achter de schermen gebeurt, creëer ik herkenningspunten voor anderen. Iedereen heeft struikelblokken en tegenvallers. En door daarover te praten, voelen anderen zich hopelijk minder alleen.”

Welke overeenkomst tussen sport en bedrijfsleven valt jou het meeste op?

“Ownership. Je eigen keuzes maken, strijden en opkomen voor jezelf. Dat moet je in het bedrijfsleven ook doen. Je wordt sterk als je je eigen keuzes maakt, in plaats van afhankelijk te zijn van anderen. Dat is in mijn sport erg belangrijk. Mijn coach zegt weleens: ‘Stel dat de Olympische Spelen morgen beginnen en dat ik vandaag word aangereden door een bus. Dan wil ik dat jij je wedstrijden gewoon springt.’ Zelfstandigheid is daarin van groot belang. Zonder baas moet je ook kunnen presteren.”

“Daarnaast is het belangrijk om te werken als een echt team, en niet als baas en werknemer. Deze situatie had ik met mijn oude coach. Het werkt niet als jouw baas denkt dat je alles doet wat hij zegt. Zo ontwikkel je jezelf niet, je gaat afhankelijk worden van een ander waardoor je geen keuzes meer voor jezelf durft te maken. In die periode dacht ik nooit goed genoeg te zijn. Met mijn huidige coach heb ik veel meer vrijheid en maak ik mijn eigen keuzes. Hier leer en groei ik enorm van. Je groeit samen door een team te zijn.”

Wat is voor jou onmisbaar in je persoonlijke groei?

“Positiviteit en geloven dat alles mogelijk is. Ik geloof in de quote: If you can dream it, you can do it. Door mijn perfectionisme zat ik mezelf in de weg. Je raakt sneller teleurgesteld als je de lat steeds hoger legt. Dat is niet de manier om beter te worden. Nu stel ik realistischere doelen en bekijk ik het op een andere manier. Als een training niet gaat zoals ik het wil, dan heb ik de volgende dag een nieuwe kans. Op langere termijn heeft dat meer effect op je groei, omdat je leert bepaalde situaties makkelijker naast je neer te leggen.”

Welke baan uit het bedrijfsleven past bij jou?

“Sinds ik een klein meisje ben, doe ik aan topsport. Op dit moment waren de Olympische Spelen mijn enige doel. Deze zijn één keer in de vier jaar. Ik ben met mijn 26 jaar de jongste niet meer en als vrouw kom je toch op een leeftijd waarop je verder gaat kijken naar wat ook belangrijk en leuk is in de toekomst. Ik sta echt open om iets nieuws te doen met mijn leven.”

“De afgelopen drie maanden ben ik geïnteresseerd geraakt in het investeren in vastgoed. Laatst zat ik te denken: vaak zoeken topsporters een huis op een ideale locatie om tijdens trainingen of wedstrijden te verblijven. Stel dat ik daar iets mee kan doen. Ik koop een huis en verhuur deze aan topsporters. Op dit moment bestaat er nog geen organisatie die zich hier op richt. Maar zover is het nog niet hoor. Ik moet er eerst nog veel over lezen en leren. Misschien dat ik ooit aanklop bij Gerard voor tips!”

Wat zou jij als waardevol advies meegeven aan iemand die op het punt staat de belangrijkste stap te maken?

“Dat is vergelijkbaar met een nieuwe sprong, maar je durft niet. Ik zou zeggen, doen! De extreme adrenalinekick die ik krijg, heb je binnen een bedrijf misschien minder. Maar je mag trots zijn als je de stapt hebt genomen. Uiteindelijk voel je je beter, dan wanneer je niet durft en achteraf spijt krijgt. Als je wilt groeien, moet je durven en doen.”

“De kans bestaat dat je gigantisch op je plaat gaat, maar dan heb je ook iets geleerd en ben je een ervaring rijker. Het zal je helpen bij je volgende stap. Alle tegenslagen maken je sterker en daardoor word je uiteindelijk de persoon die je bent.”

 

Fotografie door: Simone castrovillari