U doet zeker ook aan beheer en onderhoud?
03-02-2022

Het aantal bedrijven dat tegenwoordig aan beheer en onderhoud doet – en die twee woorden zelfs in haar bedrijfsnaam heeft opgenomen – groeit met de dag. Alsof de combinatie van deze twee gelijk staat aan een nieuwe toverformule of alsof beide begrippen een nieuwe tak van sport vertegenwoordigen. Wat het ook is, het is in ieder geval een nieuwe trend. De vraag is: zijn we er blij mee?   

Het kan aan mij liggen, maar volgens mij zijn beheer en onderhoud twee verschillende disciplines. Met van oudsher een klip en klare rolverdeling: de installateur is gespecialiseerd in de realisatie en het onderhoud van installaties, terwijl de beheerder de focus meer heeft op de optimalisatie van alle gebouwgebonden systemen en het beheer van data. Daarbij zijn de onderlinge verhoudingen helder: de beheerder stuurt de installateur aan en niet andersom. Dat laatste heeft te maken met de specifieke kwaliteiten van beide partijen: de een denkt vooral praktisch, de ander meer strategisch. Tot voor kort werkte deze ‘samenwerking-naast-elkaar’ meer dan uitstekend; zowel de betrokkenen als de klanten wisten waar ze aan toe waren. De laatste tijd lijkt het er echter op dat installateurs ook alles van beheer weten en beheerders alles van installeren. Een gevaarlijke ontwikkeling. Om meerdere redenen.

Kwaliteiten

De belangrijkste reden is kwaliteit: als je specialist bent in techniek, weet je daar alles van af. Waarschijnlijk ben je handig, nieuwsgierig, oplossingsgericht en heb je een groot doorzettingsvermogen. Tegelijkertijd zou het zomaar kunnen dat je wat minder goed presteert in je communicatie, in je omgang met anderen en in het vooruit denken en maken van planningen. Dat is geen punt, omdat jouw werk en specialisme niet of nauwelijks om deze kenmerken draait. Het wordt echter wel een probleem, als je op het idee komt om ook andere taken en functies erbij te gaan doen, waarbij deze kwaliteiten juist wel een belangrijke rol spelen.

Rode loper

En juist deze tendens openbaart zich steeds meer in onze sector. Vooral de grotere spelers – zowel installateurs als beheerders trouwens – maken zich hieraan schuldig. Ze doen het ‘andere’ er even bij, terwijl iedereen weet dat zowel het beheren als het onderhouden van installaties en gebouwen een vak apart is: twee separate disciplines met eigen eisen en áfzonderlijke kwaliteiten. Door je dit onvoldoende te realiseren, geef je in feite aan dat ons werk allesbehalve een specialisme is. En dat is een weinig inspirerende gedachte voor (toekomstige) technische studenten.

Een ander gevaar is dat je met deze trend een signaal afgeeft naar externe partijen buiten de sector. Door te beweren dat je het beheer en onderhoud van installaties en gebouwen ‘er gewoon even bij doet’, leg je de rode loper voor hen uit en zeg je eigenlijk: ‘hier is wat te halen’. Want zonder specialisme en met nauwelijks enige inspanning, kunnen deze partijen met een scherpe aanbesteding, grote opdrachten op het gebied van beheer en onderhoud binnenhalen. Dat noem ik een gevaarlijke trend…

Gerard Lokhorst

Bron: blog Installatietotaal