Blog: Word wakker en haal informatie uit uw gebouwen!
03-09-2019

“Wake up! Stop met glimlachen, koffiezetten en investeer in het digitaliseren van gebouwen”, aldus  Gerard Lokhorst in Installatie Totaal. Sinds deze maand is Gerard Lokhorst begonnen met bloggen. In zijn eerste blog neemt hij het onderwerp: Makkelijker en beter beheer en onderhoud met een ‘slim’ en ‘zelflerend’ gebouw, onder de loep.

Word wakker en haal informatie uit uw gebouwen!

U wilt tevreden klanten, toch? En u wilt waarschijnlijk ook dat zij tot in lengte van jaren zaken met u gaan doen. Maar hoe krijgt u dit voor elkaar? Door altijd maar vriendelijk te glimlachen en cappuccino te serveren of door informatie uit hun installaties en gebouwen te halen en deze slim te gebruiken om forse besparingen voor hen te realiseren?

De meeste eigenaren van gebouwen zijn vooral geïnteresseerd in de huuropbrengst en minder in het beheer en onderhoud van het pand. Dat laatste besteden ze uit aan bijvoorbeeld een installateur. Wat deze voor dat bedrag precies doet, is eindklanten vaak onduidelijk. En misschien maar goed ook, want in de praktijk staat beheer en onderhoud meestal gelijk aan één jaarlijkse onderhoudsbeurt. Hoe je op basis van zo’n momentopname storingen wil voorkomen en prestaties optimaal wil houden, is mij echter niet duidelijk.

Bovendien, het is ook niet eerlijk richting klant. Al is het maar omdat je gebouwen en energiesystemen tegenwoordig makkelijk kunt ‘digitaliseren’. Door ze met sensoren uit te rusten en deze te verbinden met een integraal softwareplatform, haal je oneindig veel data (en dus informatie) uit gebouwen. Op deze manier ontstaat er niet alleen inzicht in het functioneren van allerlei cruciale onderdelen van een gebouw, je kunt er ook veel ellende mee voorkomen. Door 24 uur per dag eventuele slijtage aan motoren, pompen of luchtbehandelingskasten te meten, is preventief ingrijpen – indien nodig – een fluitje van een cent.

Makkelijker en beter

Zoals op deze manier veel dingen makkelijker en beter worden. Makkelijker, omdat alleen al het ‘lezen’ van data op afstand veel minder tijd kost dan fysieke inspectie. Dit bespaart uren en dus mensen; niet onbelangrijk als we kijken naar de huidige arbeidskrapte voor technisch personeel op de markt. Maar de belangrijkste voordelen slaan rechtstreeks terug op uw klanten, de gebouweigenaren. Een ‘zelflerend’ of ‘slim’ gebouw houdt namelijk energieverbruik, operationele kosten, ruimtegebruik en menselijk gedrag continu bij. Het minimaliseert daarmee uitval van installaties, terwijl het ook voor meer productiviteit en flexibiliteit zorgt èn voor de meest optimale energie-efficiency. Voorbeelden van gebouwen die op deze manier duizenden euro’s besparen, maar ook comfortabeler, gezonder en prettiger zijn in gebruik, steken steeds meer de kop op.

Wake Up!

Het wordt derhalve tijd om wakker te worden. Stop met glimlachen, koffiezetten en investeer in het digitaliseren van gebouwen. Benut deze techniek om grip te krijgen op energiesystemen, installaties en gebouwen en creëer op die manier een onderscheidende meerwaarde voor uw klanten. Dan blijven ze u trouw. Vandaag en morgen.

Bron: Installatie Totaal 

Laat jij ons weten wat je van deze blog vond?