Periode
2016 t/m 2017
Klant
Stichting Carmelcollege

KSG Marianum te Groenlo Onderwijs

Scholengemeenschap Marianum Groenlo is een school voor Voorgezet Onderwijs met circa 1.000 leerlingen. Het oudste bouwdeel dateert van 1959 en heeft verschillende monumentale kenmerken waaronder een kapel met glas-in-loodramen. In 1997 breidde de locatie fors uit en verdubbelde daarmee haar bruto vloeroppervlak. Toch viel er nog wel wat te wensen over. De luchtkwaliteit in beide bouwdelen was zeer slecht, de energierekening buitenproportioneel hoog met een energielabel klasse E. Alles bij elkaar was aanleiding voor een ingrijpende renovatie.

De opdrachtgever had twee wensen: een forse verbetering van het binnenklimaat, met name de luchtkwaliteit en het thermische comfort in de zomer. En de tweede gold het budget. Er was geen financiële ruimte voor actieve koeling van het gebouw.

Humble Tech slaagde erin beide wensen te verwezenlijken. Allereerst namen we diverse maatregelen voor passieve koeling zoals verbetering van de thermische schil, het plaatsen van buitenzonwering en zomernachtventilatie. Vervolgens zijn er warmtepompen voor de warmteopwekking geplaatst. Daarmee kan het schoolgebouw niet alleen verwarmd, maar in de zomer ook actief gekoeld worden. Het hele gebouw is voorzien van energiezuinige LED-verlichting, gestuurd door afwezigheidssensoren.

 

Deel deze pagina